Torciki musowe – najlepszy wybór na lato

0
106
Torciki musowe

Leciutkie, delikatne i niesamowicie smaczne ciasta z musem, to od kilku lat trend w cukiernictwie. Ten wymyślony we Francji deser wymaga nie lada umiejętności i sporo czasu. Jeśli jednak ciasto jest przygotowywane przez doświadczonego cukiernika, wszystko jest imponujące: harmonijne połączenie smaków, delikatne nadzienie i lustrzana powłoka jako dekoracja.

Torty musowe: historia

Musy, w formie znanej w naszych czasach, pojawiły się dopiero w XX wieku. Ale historia tego deseru jest znacznie odleglejsza. Na przykład we Francji bardzo popularne były przekąski przygotowywane z warzyw lub ryb z dodatkiem żelatyny. Musy czekoladowe natomiast, zostały wynalezione przez światowej sławy malarza Henri Toulouse-Lautreca na początku XX wieku. Pochodzący z arystokracji artysta dorastał w rodzinie, w której zwyczajem było organizowanie wystawnych uczt. Z czasem sam zaczął organizować improwizowane uczty dla swoich przyjaciół, nieustannie wymyślając niezwykłe, kulinarne przysmaki. Tak powstał mus czekoladowy, pierwotnie nazywany majonezem czekoladowym.

Tort musowy: dlaczego jest tak wyjątkowy

Tort musowy to jeden z najlepszych deserów na lato. Jest lekki, bardzo delikatny, a dodatkowo pełen wyrazistego w smaku nadzienia, przygotowywanego przede wszystkim z owoców i jagód. Takimi właśnie są musowe torciki wypiekane we wrocławskiej Tortowni na Bema.

Tort musowy stworzony według tradycyjnej receptury, to wykwintne połączenie kilku warstw:

  • Podstawa. Biszkopt na spód może być bardzo różny – od brownie do dacquoise. Doskonałą opcją jest brownie  – ciasto które ma wilgotną konsystencję wzbogaconą masłem, jajkami, niewielką ilością mąki pszennej i dodatkiem jagód lub owoców.
  • Mus. Wykonywany jest z różnych rodzajów czekolady – ciemnej, białej lub mlecznej belgijskiej. Specyficzna tekstura musu osiągana jest za pomocą żelatyny lub agar-agaru.
  • Nadzienie. Jako baza służą świeże owoce lub jagody, dzięki którym ciasta z musem zyskują nie tylko wspaniały smak, ale także walory zdrowotne.
  • Pokrycie. Ciasto jest tradycyjnie dekorowane lukrem lustrzanym. Zastosowanie metody mrożenia strumieniowego pomaga uzyskać idealnie równomierny i estetyczny wygląd.

Chcesz poznać szczegóły? Zajrzyj na stronę Tortowni na Bema, gdzie znajdziesz mnóstwo rodzajów torcików musowych i bez trudu wybierzesz coś dla siebie.

Letnie nadzienia dla tortów musowych: popularne rodzaje

Szeroki asortyment ciast musowych podbije serce każdego smakosza mnóstwem pysznych i wyjątkowych nadzień. Najbardziej popularne to:

  • Mus owocowo-jagodowy. Stworzony z posiekanych, świeżych lub mrożonych owoców i jagód, zmieszanych ze słodkim syropem lub sosem owocowym i utrwalony żelatyną.
  • Mus czekoladowy. Klasyczne nadzienie wykorzystujące czekoladę wymieszaną z jajkami, cukrem i śmietaną, co nadaje mu wyjątkowo delikatną konsystencję.
  • Mus karmelowy. Przygotowywany przez dodanie bitej śmietany i żelatyny do sosu karmelowego.
  • Mus serowy. To nic innego, jak sernik. Nadzienie powstaje poprzez ubicie sera śmietankowego ze śmietaną, cukrem i wanilią.
  • Mus kawowy. Podstawą jest mocna kawa, do której dodaje się śmietanę, żelatynę i cukier.

Wymienione musy to tylko część możliwych wariantów. Cukiernicy nigdy nie przestają eksperymentować z różnymi dodatkami, tworząc nowe i ciekawe kombinacje.

Ciasto musowe można oczywiście przygotować w domu. Proces jest jednak dość złożony i wieloetapowy. Wymaga specjalnych składników i określonego zestawu przyborów kuchennych. Aby mus miał pożądaną konsystencję, jako zagęszczacz stosuje się żelatynę lub agar-agar. Dla smaku dodaje się mleko, śmietanę, cukier i inne składniki. Aby mus stał się przewiewny, masa jest długo ubijana za pomocą mocnego miksera. Na wierzchu ciasto musowe pokryte jest specjalnym rodzajem glazury, która tworzy lustrzaną powłokę.

Ale przede wszystkim – tort musowy w przygotowaniu jest dużo bardziej kapryśny, niż klasyczny biszkopt. Dlatego ciasto lub ciasta z musem, o wiele łatwiej i pewniej jest zamówić w cukierni.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here