Roquerort jest to jeden z najpopularniejszych serów pleśniowych. Tak naprawdę dojrzewa on w jaskiniach groty Mont Combalou. To właśnie właściwe kominy, jakie są w tych jaskiniach powodują wentylację, a ser może właściwie rozwijać się. W jaskiniach tych odnotowuje się wilgotność powietrza do 95%. Do produkcji tego sera wykorzystywane jest mleko z owiec rasy lacaune I manech. Aby wyprodukować 1 kg tego sera musimy zużyć 4,6 kg mleka owczego. Wszystkie owce doi się jednak mechanicznie. Ten ser jest tak smaczny dzięki pleśni, która na nim osiada. Wszystko spowodowane jest tym, że cała ta pleń wywodzi się z gleby. Ser posiada bardzo charakterystyczny smak pleśniowy, jak i aromat. Najlepsze efekty daje pokrojenie go gorącym nożem. Od razu można poznać po smaku, czy ser jest dojrzały, czy nie. Im bardziej dojrzalszy, tym posiada bardzo intensywny smak, no i silną woń. Co można natomiast powiedzieć o miąższu? Przede wszystkim miąższ jest dość kruchy, lekko tłustawy, wilgotny, no i przede wszystkim ostry.
Roquerort
[Głosów:0 Średnia:0/5]