Mozzarella – smaczna i zdrowa przekąska

0
1806
mozzarella

Ser mozzarella to ulubieniec wszystkich wielbicieli włoskiej kuchni – doskonale smakuje i wygląda na takich przysmakach jak pizza czy wszelkie bruschetty, a także stanowi podstawę sałatki caprese. Nie każdy jednak wie, że oprócz swoich właściwości i zalet smakowych, mozzarella jest pełnowartościowym serem o licznych wartościach odżywczych, a przygotowanie przekąsek z tym serem w roli głównej jest banalnie proste. Ponadto, jako nabiał, stanowi pełnowartościowe źródło białka, wapnia, czy też zdrowych tłuszczy. Zatem czas na mozzarellę!

Bogactwo składników odżywczych.

Standardowa kulka mozzarelli to około 100 gram – taka kula zawiera około 20 gram pełnowartościowego białka, a więc bardzo dużo. Dzięki temu może z powodzeniem służyć jako zamiennik mięsa w posiłkach potreningowych dla osób uprawiających sport. Ponadto, mozzarella to bogactwo wapnia – jest go pięć razy więcej niż w 100 gramach twarogu! Wapń jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów, a także wspomaga prace układu nerwowego i korzystnie wpływa na procesy krzepnięcia krwi. Niedobory wapnia, oprócz wpływu na trwałość naszych kości, może również wywoływać stany depresyjne. Dlatego mozzarellę warto jeść również ze względu na samopoczucie.

właściwosci mozzarelli - kilka powodów

Jedz na zdrowie!

W mozzarelli znajdziemy moc witamin z grupy B, między innymi witaminę B12, która jest niezbędna w prawidłowej pracy układu nerwowego, a także uczestniczy w przemianach metabolicznych aminokwasów, węglowodanów i tłuszczy. Witamina B12 zapobiega również anemii i miażdżycy, a 100 gram porcji mozzarelli zaspokaja 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Z kolei selen, zwany również „cudownym składnikiem”, odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także pomaga pozbyć się z organizmu wolnych rodników oraz korzystnie wpływa na naszą odporność. Mozzarella jest doskonałym źródłem występowania selenu i w jednej standardowej kulce znajdziemy dawkę pierwiastka, która pokrywa około połowy dziennego zapotrzebowania.

W mozzarelli znajdziemy oczywiście tłuszcze nasycone, które co prawda wpływają na wysoką kaloryczność tego sera, ale także zawierają kwas linolowy (CLA), który występuje w popularnych preparatach na odchudzanie i pomaga zredukować tkankę tłuszczową. Tak, ten ser ma dodatkowe właściwości odchudzające. Oprócz tego zawiera fosfolipidy, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, gospodarkę energetyczną i funkcjonowanie wątroby.

Urozmaicaj swoją dietę.

Oprócz walorów zdrowotnych, mozzarella to również bardzo smaczny składnik wielu potraw. Możemy dodawać ją do sałatek, pizzy, past czy przygotowywać z nią pyszne i chrupiące bruschetty – tak naprawdę wszystko zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Warto sięgać po mozzarellę jako pełnowartościowe źródło białka, witamin i innych składników odżywczych, bo

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here