Zalety mleka koziego i jego przetworów dostrzegają już nie tylko amatorzy medycyny niekonwencjonalnej. Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie uznali je za tzw. żywność funkcjonalną. Czemu warto jeść sery i pić mleko kozie?
Mleko kozie – skarbnica witamin, minerałów i oligosacharydów
Mleko i sery kozie zdobywają w Polsce coraz większą popularność. Natomiast artykuły tego sposobie jeszcze są bardziej pożądane przez obywateli innych zakątków świata. Wiesz, że skład koziego mleka przypomina mleko ludzkie? Liczne analizowania naukowe pokazują, że mleko kóz wywiera pozytywny wpływ na zdrowie. Jakie wartości się w nim mają? Kozie mleko charakteryzuje się niedużą zawartością laktozy, niższą aniżeli mleko krowie. Więc powszechnie dobrze oddziałują na nie osoby z nietolerancją tego organicznego związku chemicznego. Znajduje się w nim wiele oligosacharydów, które – jeśli dotrą do jelit – pełnią funkcję prebiotyku – stają się pożywką dobroczynnych bakterii, które tam bytują. Mleko kozie warto pić również ze powodu na całą proporcję witamin i minerałów w składzie. To właśnie zwłaszcza dzięki nim trzyma się do mleka ludzkiego . Ma mnóstwo witaminy D3, która korzystnie oddziałuje na przyswajanie wapnia, a to wzmacnia zęby i tkankę kostną. Mleko kóz i jego wyniki to także bogate źródło niacyny, biotyny, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i żelaza. Cieszy się je osobom z anemią (z niedoboru żelaza). Żelazo, które zapewniają, organizm stosunkowo szybko przyswaja.
Ser kozi – wartości odżywcze
Sery kozie mają wszystkie ważne dla zdrowia elementy odżywcze. Mają mnóstwo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę mikroelementów tj.: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz właściwej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza organizmowi aż 33 proc. dziennej zawartości wapnia, oraz 17 proc. dziennej ilości białka. Nie od dziś wiadomo, że światową ojczyzną serów jest Francja. W Polsce dopiero zaczynamy odkrywać zalety tychże artykułów i coraz częściej włączamy je do swej kuracji. Szeroką gamę francuskich kozich serów oferuje na naszym rynku marka Merci Chef!, znana na świecie z najwyższej klasy artykułów.
Dostarcza białko, kwasy tłuszczowe a nie uczula
Jedną z najistotniejszych cech koziego mleka jest brak zawartości pewnej frakcji kazeiny (charakterystycznej dla mleka krowiego). Mleko kozie zdecydowanie rzadziej powoduje reakcje uczuleniowe, na ogół dobrze tolerują je osoby z tzw. skazą białkową. Mleko kozie to duże źródło kwasów tłuszczowych omega-6, które wchodzą w skład błon komórkowych, zapobiegają stanom zapalnym i regulują stopień cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Białka, które spotykają się w mleku kóz, należą do łatwiej przyswajalnych i większych aniżeli te, które jest mleko krów. Na uwagę zasługują również korzystniejsze proporcje aminokwasów, w tym egzogennych (których ludzki organizm sam nie wytwarza). Których jeszcze walorów doszukać można się w mleku kóz? Znajdziesz w nim „gotową” witaminę A, jednak mleko krowie zawiera tylko prowitaminę – karoten. Wiesz, że to ważne źródło kwasu orotowego, a to witaminy B13? Element stanowi istotny element budulcowy komórek, a także przyspiesza procesy regeneracji tkanek.