Grille gazowe – te najlepiej zaprojektowane – mogą nie tylko w pełni zastąpić grille na brykiet, ale nawet znacząco przewyższyć je możliwościami. Oczywiście nie jest to wcale takie proste, ponieważ wymaga zastosowania przemyślanych rozwiązań technicznych. Oto co odróżnia dobre grille gazowe od przeciętnych.
Dym i ogień
W przeciwieństwie do grilla na węgiel lub brykiet, grill gazowy co do zasady nie pozwala na uzyskanie efektu dymienia czy nawet intensywnego opalania. To jest problem, który rozwiązuje się na kilka sposobów już w dość tanich grillach, na przykład serii Spirit marki Weber (sprawdź konkretne modele na stronie https://www.top-grille.pl/category/grille-gazowe-weber-spirit). Dym uzyskuje się tu nawet nie dzięki prostej funkcji wędzarni z pojedynczym zbiorniczkiem na zrębki, ale dzięki doskonale zaprojektowanym szynom aromatyzującym, które pozwalają uzyskać równomierne efekty. Co zaś tyczy się intensywnego działania wysokich temperatur, to zamiast otwartego płomienia wykorzystać można dodatkowy palnik, tzw. sear station, który daje niemal identyczny efekt.
Wszystko pod ręką
Jednym z najważniejszych atutów najlepszych grilli jest ergonomia. Ich konstrukcja została rozbudowana na przykład o dodatkową półkę albo uchwyty na akcesoria, dzięki czemu można wszystkie je przechowywać dokładnie tam, gdzie będą pod ręką. Jeszcze ważniejszym rozwiązaniem będzie jednak obecna w coraz większej liczbie modeli sonda temperaturowa. Nie tylko grille gazowe pozwalają bardzo precyzyjnie kontrolować temperaturę pieczenia, ale też dzięki zastosowaniu sond można doprowadzić każde danie dokładnie do takiej temperatury, jaka jest zalecana w przepisie. Osiągnięcie tego nad brykietem jest co najmniej bardzo trudne, a często wręcz nieosiągalne.
Łatwość czyszczenia
Grillowanie może być bardzo przyjemne, ale czyszczenie grilla raczej nie mieści się w definicji przyjemności. Dlatego najlepsze modele grilli gazowych są projektowane w taki sposób, żeby maksymalnie ten proces ułatwić. Specjalne tacki, ociekacze i rynienki mogą odprowadzić tłuszcz, a wielu producentów dodatkowo oferuje również akcesoria i silne płyny do czyszczenia, dzięki którym cała procedura po zakończeniu grillowania nie tylko się skróci, ale też da znacznie lepsze efekty. W profesjonalnym grillowaniu liczy się bowiem nie tylko to, jak dobre dania zejdą z rusztu, ale także to, jak sprawnie będzie przebiegało ich przygotowanie i jak higieniczny będzie to proces. Warto więc zwrócić uwagę nie tylko na rozwiązania, które ułatwiają samo grillowanie, ale też czyszczenie grilla.