Trunek, jakim jest koniak zwykle jest łączony z bardzo wysokimi sferami. Ten oryginalny koniak wywodzi się z Francji, czyli z miejscowości Cognac. To inna nazwa wina, którą produkuje się z winogron. Jednakże zanim z takiego wina powstanie koniak musi przejść podwójne destylacje. Tuż po destylacji taki koniak zaczyna dojrzewać. Odbywa się to wszystko w specjalnych do tego beczkach, najlepiej z jednego, bądź dwóch gatunków dębu. Oczywiście tutaj ważne jest, aby taki dąb był nie tylko zdrowy, ale i miał co najmniej 100 lat. Kiedy trunek ten dojrzeje miesza je szef danej piwnicy i w taki sposób powstaje oryginalny koniak. Aby ustalić, ile koniak leżakował i dojrzewał można użyć oznaczeń, które zwykle znajdują się na butelce. Jeżeli widzimy napis V.S oznacza to, że koniak leżakował 2 lata. V,S.O.P- koniak leżakował cztery lata, a napis X.O- 4- 6 lat. Koniak zwykle wypija się tuż po obiedzie, czy też kolacji. Tego trunku nie trzeba ogrzewać, jeśli w budynku panuje temperatura 18 stopni Celsjusza.
Koniak
[Głosów:0 Średnia:0/5]