Galaretka jest to wyrób spożywczy, który powstaję na bazie soków lub aromatów owocowych z dodatkiem substancji o właściwościach żelujących: żelatyny, pektyny lub agaru. Galaretka podawana jest zazwyczaj na zimno, gdyż pod wpływem ciepła po prostu się rozpuszcza. Jest świetnym dodatkiem do różnych deserów, ciast. Kochają ją dzieci, bo wybór kolorów galaretki jest naprawdę ogromny.
Galaretkę możemy kupić jako półprodukt w każdym sklepie spożywczym. Wystarczy suchy produkt wsypać do miseczki i wymieszać z gorącą wodą (proporcje podane są na opakowaniu). Po ostudzeniu miskę z takim roztworem można włożyć do lodówki. Jednak ja zawsze próbuję maksymalnie skrócić czas tężenia galaretki i wkładam miskę do zamrażalki. Wtedy jednak trzeba rzeczywiście pilnować jej, bo wiadomo, że temperatura w zamrażalce jest o wiele niższa niż w samej lodówce. Jednak dzięki temu galaretka szybciej się ściągnie.
A kto robił kiedyś na „szybko” ciasto, wie o czym mówię.
To ile tężeje galaretka zależy właśnie od tego, jak długo będziesz ją studził, a później w jakich warunkach ją przechowywał. Czas przy tężeniu galaretki jest ciężko określić właśnie ze względów zewnętrznych. Pamiętać trzeba tylko, że kiedy bierzesz się za robienie galaretki musisz mieć czas, żeby ją pilnować.
Galaretka jest produktem , który możemy tez przyrządzić samemu w domu. Otacza nas tak wiele chemicznej żywności, że warto zrobić jednak samemu taką galaretkę i oczywiście wiadomo wtedy co w niej jest. Do domowej galaretki potrzebny jest sok z owoców lub przetarte owoce lub same owoce, zagotowane w wodzie. To, co wybierzesz jest tylko w sumie zależne od tego, co posiadasz w domu i w sumie na co macie ochotę. Dodatkowo do domowej galaretki potrzebna będzie najłatwiej dostępna żelatyna oraz dowolny słodzik. Jeśli owoce bądź sok są słodkie to myślę, że obejdzie się nawet bez dodatkowego słodzika.
W zależności, ile chcesz uzyskać galaretki najpierw musisz przygotować żelatynę. I również jeśli chodzi o żelatynę to proporcję są podane na opakowaniu, także musisz je dostosować do swoich potrzeb. Podgrzej sok, bądź inną substancję, która ma być podstawą twojej galaretki, dodaj słodzik , jeśli jest to konieczne. Po wymieszaniu soku i słodzika oraz po rozgrzaniu danego roztworu, ściągnij garnek z palnika i następnie dodaj wcześniej rozrobioną żelatynę. Wszystko trzeba energicznie wymieszać i dalej trzeba postępować analogicznie, jak z galaretką kupną- dostępną w sklepach. Uwierz mi. Smak domowej galaretki jest obłędny i naprawdę przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu.
Galaretka domowa, czy kupna niewątpliwie jest niezastąpionym produktem do ciast. Nawet najmniej uzdolnione kucharki, dzięki kolorowej galaretce są w stanie przyrządzić pyszny deser bądź domowe ciasto. Najprostszym przepisem na domowe ciasto z galaretką to biszkopt z owocami. Do takiego ciasta potrzebny jest:
– biszkopt- można samemu upiec ( 5 jajek, 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki mąki tortowej i ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia) bądź prościej można zakupić gotowe spody do ciast lub nawet kupić ciasteczka biszkopty i wyłożyć nimi blaszkę
– dowolna galaretka
– opcjonalnie śmietana 30 % bądź śnieżka
– dowolne owoce- najlepiej sezonowe.
Na spód blaszki wykładamy biszkopt, na niego rozkładamy owoce, następnie na owoce wykładamy śnieżkę/ ubitą śmietanę. Trzeba włożyć ciasto do lodówki, aby śmietana stężała i na sam koniec wylewamy na ciasto lekko stężałą galaretkę. I znowu wkładamy ciasto do lodówki, aby teraz już całkowicie stężało i było gotowe do zjedzenia.
Innym bardzo prostym i fajnym przepisem , w którym można wykorzystać galaretki jest ciasto, którego nie trzeba piec. Potrzebne nam będą:
– 3 serki homogenizowane
– 4 galaretki
– owoce.
Rozpuść jedną galaretkę w półtorej szklanki wody. Ostudź ją i i połącz z jednym serkiem. Wlej to do tortownicy i wstaw do lodówki. W międzyczasie, gdy masa stężeje rozpuść następną galaretkę, ostudź i połącz z kolejnym serkiem. Wylej to do tortownicy, na której pierwszy serek z galaretką już stężał. Wstaw do lodówki. Tak samo postąp z trzecim serkiem. Na trzeciej warstwie, jak już stężeje, ułóż owoce i zalej tężejącą galaretką.
Następnie znowu włóż tortownicę do lodówki. Kiedy cała masa stężeje, torcik jest gotowy do spożycia. Jest to genialny przepis dla tych, którzy nie lubią piec, a ponadto jest kolorową propozycją, która na pewno przypadnie do gustu najmłodszym.
Galaretka jest produktem, który warto mieć w swojej spiżarni. Jeśli wiemy, że mają nas odwiedzić goście, możemy przed wizytą w dosyć szybki sposób wyczarować efektowny deser bądź ciasto.