Ile kcal ma arbuz

0
1937
ile kcal ma arbuz

Szczęśliwymi osobami są ci, którzy nie muszą na każdym kroku liczyć kalorii i bać się, że każdy zjedzony kęs pójdzie im w boczki. Jednak niewielu jest takich szczęśliwców. Większość z nas musi uważać na to, co je, gdy chcemy być szczupli i sprawni. Nadwaga i otyłość, to wróg naszego zdrowia fizycznego i psychicznego. Zabiera nam nie tylko sprawność ruchową i dobry humor, ale także bardzo źle wpływa na narządy znajdujące się w naszym organizmie. Otyłość rujnuje naszą wątrobę, trzustkę, nasz system odpornościowy, jak i system kostny. Sprawia, że cierpi na tym nasze serce i cały układ krążenia. Nadwaga i otyłość prowadzi do cukrzycy i kłopotów z układem trawiennym.

Ponadto otyłość bardzo często wywołuje depresję, gdyż znacznie zmniejsza poczucie naszej wartości. A zwłaszcza wtedy, gdy z powodu nadwagi spotykamy się z dyskryminacją ze strony innych osób np. w pracy, czy w szkole. Bardzo dużo osób z nadwagą wciąż poszukuje coraz to nowych diet odchudzających. Wiele osób z otyłością zmienia sposób odżywiania nastawiając się głównie na konsumpcję warzyw i owoców. Warzywa i owoce należą do najbardziej zdrowych produktów, którymi odżywia się człowiek. Lecz nie wszystkie są jednakowe pod względem kaloryczności. Jedne posiadają niewiele kalorii, a inne są dość wysoko kaloryczne. I tak dla porównania: kapusta kwaszona lub kalafior w 100 gram posiada tylko 16 kalorii.

arbuz

Ale już np. bób gotowany, czy soczewica ma ich około 110. Podobnie jest z owocami. Jeden średniej wielkości banan, to około 100 kalorii. Ale np. truskawki w 100 gramach posiadają tylko 35 kalorii. A ile kcal ma arbuz ? Warto jeść arbuzy, bo są niskokaloryczne. W 100 gramach znajduje się tylko 30 kalorii. Bardzo wskazane zwłaszcza w porze letniej, ponieważ zawierają dużo wody. Arbuz należy do rodziny dyniowatych, a więc jest bardziej warzywem niż owocem. Lecz najczęściej traktujemy go jako owoc. Jego korzenie sięgają Afryki Południowej, gdzie znano go jako roślinę dziko rosnącą już ponad pięć tysięcy lat temu. Lecz istniał wówczas tylko jeden gatunek tej rośliny. Do Europy arbuz dotarł około jedenastego wieku naszej ery.

Trzysta lat później znano już w Europie kilka odmian arbuza

Obecnie arbuzy posiadają wiele odmian, a nawet kształtów i uprawiane są w wielu krajach świata, które posiadają ciepły klimat. Największym producentem arbuzów na świecie są Chiny i Turcja. Arbuzy poza tym, że są wskazane do konsumpcji nie tylko osobom będącym na diecie odchudzającej, ale także tym osobom, które dbają o stałą wagę ciała. Oraz ludziom niemogącym spożywać innych owoców, a zwłaszcza owoców kwaśnych. Arbuz nie szkodzi nawet ludziom mającym kłopoty z układem pokarmowym. A nawet pomaga, ponieważ przyspiesza trawienie. Jedynie nie wskazany jest osobom kontrolującym poziom cukru. A to z tego powody, że miękisz arbuza zawiera dużą ilość węglowodanów.

Owoce arbuza dzięki dużej zawartości wody działają moczopędnie. I dlatego zalecane są do konsumpcji osobom chorym na nerki. A także osobom z chorobą nowotworową, gdyż wspomagają leczenie raka, ponieważ są źródłem likopenu. Lecz arbuz można stosować nie tylko doustnie. Ale również zewnętrznie, gdyż używany jest także do sporządzania maseczek na skórę. Nałożony działa tonizująco i przeciwzmarszczkowo, zapobiega również stanom zapalnym skóry. Arbuzy nie posiadają cholesterolu. Za to posiadają pierwiastki chemiczne, jak potas, sód, żelazo, magnez, wapń. Oraz witaminę A, D, B6, B12. A także błonnik, który przyspiesza metabolizm.

dziewczynka z arbuzem

W naszym kraju arbuzy cieszą się dużym powodzeniem zwłaszcza w okresie letnim. Dlatego, bo owoc ten jest słodki, orzeźwiający i odżywczy. Składa się głównie z wody, której ma w sobie około 90 %. I dlatego orzeźwia i szybko gasi pragnienie. Przy tym nie musowo myśleć o kaloriach, bo posiada ich niewiele. Arbuz bardzo wskazany jest osobom odwodnionym lub gorączkującym, gdyż bardzo szybko nawadnia organizm potrzebujący wody. W ekspresowym tempie wyrównuje też elektrolity w naszym organizmie. Dobre dla zdrowia są też po macoszemu traktowane przez nas pestki, bo zawierają substancje lecznicze.

Pestki działają przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, zapobiegają infekcjom układu pokarmowego, wspomagają w chorobach układu oddechowego. Ciekawostką jest to, że obecnie na świecie istnieje około 1200 odmian arbuzów, które uprawiane są w ponad stu krajach świata. Rekord pod względem wielkości tego owocu wynosi 118 kilogramów i należy do amerykańskiego farmera. Arbuzy można jeść nie tylko jako pojedynczy owoc, ale także mogą one stanowić składnik np. sałatki owocowej. A nawet sałatki z dodatkiem warzyw, serów, czy mięsa drobiowego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here