Enzymy trawienne – czym są?
Enzymy trawienne – enzymy rozkładające pokarm na substancje przyswajalne przez organizm, np. cukry proste, aminokwasy, kwasy tłuszczowe itp. Przykładowo, białka trawione są przez pepsynę, trypsynę oraz peptydazy, a tłuszcze przez lipazy itp. Enzymy trawienne to jedyna część białek, wydzielanych w ciągu pokarmowym człowieka odpowiedzialnych za przyśpieszenie rozkładu złożonych związków z pożywienia do jak najprostszych do strawienia cząsteczek, co jest w ciągu hydrolizy, które potrafią zostać wykorzystane przez organizm do licznych reakcji.
Podział enzymów ze wzglądu na typ trawionych elementów:
Enzymy trawienne dzielimy na 4 podstawowe grupy:
– enzymy proteolityczne, odmiennie peptydazy, cieszące się rozkładem białek,
– enzymy amylolityczne, odmiennie amylazy, winne za rozkład węglowodanów,
– enzymy lipolityczne, odmiennie lipazy, przyśpieszające rozkład tłuszczów,
– enzymy nukleolityczne, odmiennie nukleazy, przyczyniające się do rozkładu kwasów nukleinowych:
a) rybonukleazy – wpływające na kwas rybonukleinowy (RNA),
b) deoksyrybonukleazy – oddziałujące na kwas deoksyrybonukleinowy (DNA).
Podział enzymów ze powodu na miejsce działania:
Ze powodu na miejsce działania rozróżniamy poszczególne enzymy:
1) Jama ustna: amylaza ślinowa, lizozym;
2) Żołądek: pepsyna, lipaza żołądkowa;
3) Dwunastnica: trypsynogenu, chymotrypsynogen, elastaza, lipaza żołądkowa, amylaza trzustkowa, disacharydaza, nukleazy trzustkowe;
4) Jelito cienkie: aminopeptydazy, karboksypeptydazy, amylaza jelitowa, laktaza, sacharaza, lipaza jelitowa, nukleazy jelitowe.
Etiologie braku enzymów trawiennych:
Etiologii może być mnóstwo, jednak do głównych zaliczymy z pewnością:
– przesiąkliwe jelito,
– stany zapalne powodowane przez alergie pokarmowe,
– ciągły stres,
– ekspozycja na wszechobecne toksyny,
– procesy starzenia,
– zmniejszona produkcja kwasu solnego, bo kwasowe środowisko jest zmuszane do aktywacji enzymów odpowiedzialnych za trawienie protein,
– predyspozycje genetyczne.
Enzymy trawienne – dla kogo są potrzebne?
Suplementacja enzymów trawiennych może być konieczna wśród pewnych grup osób:
– osoby z upośledzonym funkcjonowaniem trzustki, w ciągu chociażby dolegliwości Leśniowskiego-Crohna, celiakii czy cukrzycy, ponieważ jest ona odpowiedzialna za produkcje paru enzymów: lipazy trzustkowej, amylazy trzustkowej, nukleaz i nieaktywnych proenzymów: trypsynogenu, chymotrypsynogenu oraz proelastazy, przekształcanych dobrze do: trypsyny, chymotrypsyny oraz elastazy, a wtedy ich braki muszą zostać uzupełnione celem podniesienia absorpcji elementów pokarmowych, a zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
– wsparcie enzymami trawiennymi może okazać się korzystne dla osób borykających się z nieszczelnymi jelitami,
– przy doświadczeniu wad wątroby,
– jeśli mamy odczucie zatrzymania skonsumowanego pożywienia w żołądku,
– przy kłopotach dotykających ogromne grono osób, takich jak: zatwardzenie, wzdęcia, gazy, niestrawności,
– gdy zauważymy, iż w naszym stolcu znajdują się niestrawione cząstki pokarmu,
– osoby doświadczające refluksu żołądkowo-przełykowego po spożyciu posiłku.