Wino jest alkoholem, które często wykorzystywane jest nie tylko w celach degustacyjnych, ale także w sztuce kulinarnej. W wielu potrawach wykorzystuje się białe lub czerwone wina. Jednak czy wino będzie pasowało do wszystkich potraw?
Wino do posiłku, jak je wybrać?
Łączenie wina z potrawami nie jest przypadkowe. Mówi się wręcz o sztuce wykorzystywania wina w kulinariach. Znawcy win potrafią wskazać, jaki rodzaj wina pasuje do konkretnych potraw. W końcu dostępne są różne gatunki win, które sprawdzą się w różnych sytuacjach i przy różnych okazjach. Ci, którzy zawodowo zajmują się sztuką kulinarną i winami radzą, aby łączyć wina o bogatym smaku z prostymi daniami i odwrotnie, dania wymagające- z winami, których smak i aromat są lżejsze. Dodatkowo, ważne jest do jakiego typu posiłku ma zostać podane wino. Inne bowiem będzie odpowiednie do przystawki, a inne do dania głównego.
Białe wino, do jakich posiłków pasuje?
Białe wino można podać do określonego typu posiłków. Do jednych będzie idealnie pasować, natomiast przy innych- może zepsuć smak całej potrawy. Do czego zatem podawać białe wino? To zależy, również od tego, jakiego typu będzie to wino: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, a może słodkie? Białe wina francuskie na wineavenue24.pl to szeroki wybór win, które sprawdzą się do niemal każdego dania.
Wino białe wytrawne i półwytrawne
To rodzaj wina, które doskonale sprawdzi się do dań, w których wykorzystano ryby, drób, ale także owoce morza. Ponadto, są one równie dobre jako aperitif, które doskonale może pobudzać apetyt. Białe wytrawne wino to doskonały dodatek do przekąsek, takich jak: delikatne sery czy zimne przekąski, najlepiej w postaci sałatek. Jest genialne do drobiu, ryb, białego mięsa, a także drobnych przekąsek.
Wino białe słodkie i półsłodkie
Wina białe półsłodkie doskonale połączą się z potrawami, w których wykorzystano białe mięso, a także niektóre ryby. Natomiast słodkie wina w doskonały sposób połączą się z ciastami, deserami oraz owocami.