Dieta w zapaleniu jelita grubego

0
1692
Dieta w zapaleniu jelita grubego

Obecnie chorób w życiu człowieka jest bardzo dużo, leczy się stopniowo po kolei eliminując ogniska zapalne, oraz stosuje się leczenie doraźnie, a także ustala się każdemu odpowiednią dietę. Kiedy boli żołądek i jesteśmy w ciężkim stanie w szpitalu czasem po operacjach, nasze leczenie ogranicza się wtedy nie tylko do środków farmakologicznych ale tez do stosowania odpowiedniej diety. Typowymi chorobami są biegunki z domieszką krwi i już to powinno nas skłonić do diety. W okresach zaostrzeń chory oddaje stolce wielokrotnie w ciągu doby , pojawiają się objawy ogólne takie jak gorączka i niedokrwistość. W okresie poprawy dolegliwości w tej chorobie mogą się cofnąć całkowicie jednak i wtedy leczenie dietetyczne jest konieczne. Dieta powinna być tego typu, aby z przyjętych pokarmów powstało jak najmniej drażniących jelito resztek, które muszą być wydalone z organizmu. W okresie zachorowań stosuje się dietę bez resztkową, której wszystkie składniki są wchłaniane całkowicie w jelicie cienkim. W okresie poprawy dieta nie jest już tak rygorystyczna, należy tylko ograniczyć ilość błonnika, ponieważ nie jest on wcale trawiony. W tym celu z diety wyklucza się owoce i warzywa, ciemne pieczywo i grube kasze.

www.ortopedycznie.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here