Ile gotować jajka przepiórcze

0
1827
ile gotować jajka przepiórcze

W Polsce hodowli przepiórek nie ma zbyt wiele, a szkoda. Skupiamy się tylko na kurach, ale zapominamy, że przepiórki mają bardzo zdrowe jajka. Są może i małe, ale w tym przypadku rozmiar nie ma żadnego znaczenia i trzeba o tym wiedzieć. Jeśli ktoś próbował kiedykolwiek jajka przepiórki to wie, że smakują wyśmienicie. Nie da się tego smaku porównać z żadnym innym jajkiem, dlatego jeśli ktoś nie próbował to powinien to zrobić. Jajko przepiórki charakteryzuje się tym, że ma o wiele więcej złotka niż jajko kurze. W jajku znajduje się tez o wiele więcej składników odżywczych czy w tym kurzym.

Co jeszcze zawiera jajko przepiórki?

Na pewno można tam znaleźć bardzo dużo pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. W jajkach znajdują się aminokwasy, ale również jest wiele mikroelementów takich jak żelazo czy cynk. Oczywiście znajdziemy tutaj witaminy B1,B2 oraz B12. Bez witamin nasz organizm nie może się dobrze rozwijać, dlatego warto zadbać o to żeby dostarczać je w naturalny sposób. Wtedy na pewno będziemy czuć się o wiele lepiej i nie będziemy chorować. W jajkach przepiórki znajdziemy również fosfor, który jest łatwo przyswajalny dla człowieka. Jeśli komuś zależy na mniejszej ilość kalorii i tłuszczu to lepiej będzie sięgnąć po jajko przepiórki niż kury. Tak to wszystko wygląda, że jajka przepiórki to samo zdrowie, dlatego i dorośli i dzieci powinni je bardzo często jeść.

Gotowanie jajka przepiórki

jajka przepiórcze

Zanim zabierzemy się za gotowanie trzeba jajka bardzo dokładnie umyć. Wtedy pozbędziemy się resztek odchodów czy piór i jajka będą o wiele bardziej bezpieczne dla naszego zdrowia. Wodę trzeba doprowadzić do wrzenia i dopiero wtedy jajka możemy włożyć. Ciekawostką jest to, że jeśli jajko kury włożymy na wrzątek to pęknie, ale jajko przepiórki jest o wiele bardziej wytrzymałe i nie ma z tym żadnego problemu. Jeśli chcemy mieć jajko na miękko to wystarczy, że będziemy je gotować od jednego do maksymalnie dwóch minut. W przypadku gotowania jajka na twardo trzeba będzie poczekać pięć minut i jajko będzie gotowe. Zapewne wiele osób zastanawia się jak te malutkie jajeczka obierać? Jest na to łatwy sposób.

Wystarczy, że zaraz po ugotowaniu odstawimy garnek z wodą i zalejemy do zimną wodą. Wystarczy, że poczekamy maksymalnie pięć minut i już będzie można bez najmniejszych problemów jajka obrać. Mamy tak dużo przepisów, dzięki którym można będzie wykorzystać jajka w codziennej diecie, że na pewno coś odpowiedniego się dla nas znajdzie. Najważniejsze to znaleźć kogoś, kto zaopatrzy nas w takie jajka, a wtedy będziemy mogli spróbować świeżych jaj przepiórczych. W niektórych sklepach jajka są dostępne od ręki, ale nigdy nie wiemy czy są świeże. W takiej sytuacji najlepiej będzie zgłosić się do fermy przepiórek, bo tam na pewno kupimy to, co jest nam potrzebne. Można takie jajka znaleźć przez Internet, bo na pewno gdzieś blisko nas ktoś się tym zajmuje. Nie ma nic lepszego niż jajka przepiórek i każdy musi się o tym przekonać.

Stosowanie jajek przepiórczych

Jeśli mamy anemię albo niskie ciśnienie to przyda się właśnie dieta, w której znajdą się jajka przepiórki. Osoby, które mają cukrzyce również powinny się zainteresować jajkami przepiórczymi, ale nie powinny ich spożywać więcej niż sześć, siedem sztuk tygodniowo. Osoby, które mają problemy z astmą, nerkami czy wątrobą powinny do diety włączyć jajka przepiórcze. To pokazuje jak bardzo jest to potrzebny składnik i jak wiele tracimy, że ich nie stosujemy. Biało, które znajduje się w tych jajkach ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a zatem jeśli my albo nasze dzieci często chorujemy to podajemy im coś tak naturalnego i jednocześnie skutecznego. Te jajka powinny znaleźć się w każdym domu, ale wolimy wybierać jajka kurze niewiadomego pochodzenia.

ile gotować jajka przepiórcze

Szkoda, że nie chcemy dbać o swoje zdrowie, a tym bardziej, że to jest naprawdę bardzo łatwe. Jajka wcale nie są drogie, a nikt nie mówi, że mamy je zjadać codziennie. Po prostu trzeba je na stałe włączyć do naszej diety, a wtedy po jakimś czasie zobaczymy same pozytywne efekty i wtedy nie będziemy chcieli jeść już innych jajek. Tak zdobywa się doświadczenie, którego dzisiaj nie mamy. Musimy się zdrowo odżywiać, bo inaczej zaczniemy zapadać na coraz to poważniejsze choroby. Na to nie można sobie pozwolić, dlatego korzystajmy z tego, co naturalne i bezpieczne, a wtedy będziemy się czuć o wiele lepiej i co ważne nie będziemy zapadać tak często na różne choroby. Dbajmy o zdrowie swoich bliskich, a w tym najbardziej o zdrowie dzieci, bo to jest najważniejsze.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here