Wraz z nadejściem okresu jesiennego w przestrzeni publicznej zaczynają pojawiać się dynie. Korzystając z ich okrągłego kształtu wycinamy twarze, aby dynia stała się głową. Mamy więc Halloween, ale też dyniowe dania i napoje, których nietuzinkowym smakiem możemy rozkoszować się w restauracjach i kawiarniach, jak również przygotowywać wartościowe posiłki w naszych domach. Dynia jest smaczna, a także wygląda bardzo dostojnie. Należy do rodziny dyniowatych i posiada wiele właściwości odżywczych. W dzikim stanie można spotkać ją w Ameryce. Jej najpowszechniejszym przedstawicielem jest dynia zwyczajna.
Znamy jednak wiele innych odmian dyni.
Wartości odżywcze dyni
Dynia jest odpowiednia dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę lub są na diecie odchudzającej. 100 gram miąższu dyni zawiera tylko 32 kalorie. Pomimo tak niewielkiej kaloryczności jest to warzywa bardzo odżywcze. W jego składzie znajdziemy karoten podobnie jak w marchewce, dzięki któremu dynia ma pomarańczowy kolor. Wpływa on bardzo dobrze na stan naszej cery, która staje się bardzo odżywiona i nabiera naturalnego blasku. Specyfika dyni polega na tym, że w odróżnieniu od marchewki, nie kumuluje ona sobie sztucznych nawozów ołowiu i azotanów. Dlatego też adaje się doskonale jako pierwsze warzywo dodawane do niemowlęcych zupek. Co więcej, betakaroten wspomaga odporność organizmu. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, dlatego też świetnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym.
Dynia dzięki dużej ilości celulozy jest warzywem odpowiednim dla osób, będących na diecie odchudzającej. Posiada witaminę E oraz prowitaminę A, które wpływają na urodę. Dynia jest też źródłem witaminy B2, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Oprócz miąższu dynia ma bardzo odżywcze pestki. Dostarczają one naszemu organizmowi fosforu, manganu, cynku oraz magnezu. Wpływają one także oczyszczająco na nasz organizm. Do kolejnych istotnych składników, jakie dostarcza nam dynia należą kwasy tłuszczowe omega-3 oraz fitosterole. Dzięki powyższej zawartości witamin, minerałów oraz składników odżywczych dynię zaleca się w ramach diety odkwaszającej organizm. Na dynię muszą uważać diabetycy. Dynia posiada bowiem wysoki indeks glikemiczny. Jest także świetnym źródłem witamin B1, PP oraz A. Zawiera bezcenne nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiające pracę mózgu i układu nerwowego.
Olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni to produkt spożywczy. Jednak nie można na nim gotować ani smażyć. Ten rodzaj oleju używa się jedynie jako dodatek do sałatek, surówek, jak i do skropienia przepysznej dyniowej grzanki. Olej tego rodzaju doskonale zastąpić świeże warzywo poza sezonem jego wzrostu.
Rodzaje dyni
Dynia występuje w wielu rodzajach. Mamy odmianę Hokkaido o cienkiej i delikatnej skórce, która nadaje się do spożycia. Może być dobrym zamiennikiem ziemniaków. Szybko się gotuje. Acorn to kolejna odmiana dyni. Jej skórka posiada ciemnozieloną barwę, ale może przybierać także miejscami pomarańczową, a nawet zieloną w białe cętki. To odmiana małych dyń nadających się do pieczenia i grillowania. Dynia Makaronowa zawdzięcza nazwę wyglądowi miąższu po obróbce termicznej, ponieważ przekształca się ona we włókniste pasemka. Można ją gotować. Jest świetnym zamiennikiem spaghetti. Figolistna dynia posiada smaczne dojrzałe, jak i niedojrzałe owoce. Można jeść ją na surowo, ale też dusić czy gotować.
Zapiekanka z dyni makaronowej
Zapiekanka z dyni to jeden z najlepszych specjałów jaki można zrobić z tego warzywa.
Dowiedzmy się zatem w jaki sposób.
Do przygotowania zapiekanki z dyni makaronowej potrzebujemy: 2 ząbki czosnku, 30 dag mięsa mielonego z łopatki, średniej cebulę, ser żółty, szklanki mleka, masło, mąki pszennej, oleju, soli i pieprzu, przypraw według uznania.
Przygotowanie farszu: Na rozgrzanym oleju podsmażyć wcześniej drobno pokrojoną cebulę.
Gdy się zeszkli, należy dodać mielone mięso. Następnie usmażyć i odstawić.
Beszamel: Łyżkę masła wymieszać z 3 łyżkami mąki. Gotować, dolewając mleko. Wcisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu, mieszając.
Dynię makaronową przekroić na pół. Wydrążyć pestki. Dynię piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu podlewać wodą. Gdy dynia będzie miękka, wypełnić ją usmażonym mięsem z cebulą, posypać startym serem i przyprawami. Polać beszamelem, posypać jeszcze raz żółtym serem i ziołami. Zapiekać przez około 15 minut.
Taka zapiekanka z dyni będzie świetnie smakować podczas długich, jesiennych kolacji.
Smacznego!